jukkalehtimaki Hajatelmia.

Koulutuksesta ja kasvatuksesta

Minulla oli tänään mahdollisuus vierailla opetusalan Educa messuilla OAJ:n kutsumana. Monipuolista ohjelmaa oli järjestetty koko päiväksi ja mahtuipa sekaan myös pikainen ehdokasesittely messuyleisölle.

Paikalla olivat myös poliittisten puolueiden johto Peter Nymanin vetämässä paneelissa ja siinä meno yltyi välillä jopa turhankin teatraaliseksi vaalilupausten sinfoniaksi. Sen suuremmalti kotiinpäin vetämättä Juha Sipilä tuntui olleen selkeästi realistisimmilla silmillä liikenteessä.

OAJ esitteli kokoustamossa omia eduskuntavaaliteesejään puheenjohtaja Olli Luukkaisen johdolla. Paljon tuli hyvää ja ajankohtaista asiaa koulutuksesta mutta hieman olisin kaivannut realismia myös OAJ:n teeseihin. Tuli jotenkin sellainen tunne että muusta ei ole Suomessa leikattu kuin koulutuksesta ja että muualta voidaan kyllä leikata mutta koulutus on jo imetty kuiviin. Hyvin vahvasti paistoi vain meidän opettajien edunvalvonta, jos ei muuten niin taustalla.

Niin tai näin, koulutus ja varhaiskasvatus ovat kuitenkin koko yhteiskuntamme kivijalka josta säästämällä tulee kuluja helposti muuta kautta. Nykyiset leikkaukset ovat jo heikentäneet opetuksen laatua ja lisänneet eriarvoisuutta, syrjäytyneisyyttä ja työttömyyttä joten jatkossa on kyllä keksittävä muita keinoja säästöjen aikaansaamiseksi, muuten meidät hukka perii.

Se että saamme jälleen suomi neidon kasvu uralle vaatii että koulutusjärjestelmämme on iskussa. Tarvitsemme paljon osaajia ja yhteiskuntakelpoisia kansalaisia jotta pärjäämme globalisoituvassa maailmassa. Yksinkertaisien tuotteiden tuottajina emme pärjää kiinalaisille yms. vaan meidän on keskityttävä laatuun ja huipputekniikkaan.

Koulutus ja varhaiskasvatus on siis suojattava leikkauksilta mutta tehostamista uskon näiltäkin sektoreilta vielä löytyvän. Tämä tehostaminen ei kuitenkaan saa merkitä sitä että pistetään kaikki pienet yksiköt kiinni ja keskitetään, se lienee turmion tie.

Itse etsisin tehostamiskeinoja järjestämistavoista ja rakenteista. Hallintohimmelit ja "sodanaikuiset" järjestämistavat ovat koulumaailmassa arkipäivää.

Yksi mahdollisuus voisi olla esim. ammattiopetuksen siirtäminen osittain yrityksiin. Tämä ei kaikille aloille sovi  mutta osalle kyllä. Miksi hankkia kalliita koneita, laitteita ja tiloja ammattikoululle vähälle käytölle kun voitaisiin käyttää sopivaa korvausta vastaan vastaavan yrityksen vastaavia koneita, laitteita ja tiloja? Opettaja ja oppilaat työskentelisivät osittain yrityksessä ja osana yrityksen toimintaa. Monista yrityksistä löytyy myös pienellä käytöllä olevia kokoustiloja jotka voitaisiin valjastaa luokkahuoneiksi. Tämä olisi mielestäni sitä aitoa työelämälähtöisyyttä.

Helppoahan tällaisen mallin luominen ei tietenkään olisi ja monta asiaa olisi huomioitava ja mietittävä uudelleen mutta tarvitsemme uusia tuulia ja uusia ideoita. Kaikki on soviteltavissa.

Kuten olen jo aiemminkin todennut, koko suomea ei kannata survoa samaan sapluunaan. Varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestäminen kaikkialla samoilla systeemeillä ei toimi eikä kehitä toimintaa. Tässäkin asiassa voitaisiin kokeilla rohkeasti eri puolilla maata erilaisia toimintatapoja ja nyppiä sitten rusinat pullasta kun nyt ensin näkisimme mitä/missä ne rusinat ovat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Varhaiskasvatus on erittäin tärkeää. Puhuttiinko messuilla digidementiasta:

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/163...

Käyttäjän jukkalehtimaki kuva
Jukka Lehtimäki

En ainakaan huomannut että asia olisi esillä ollut. Kävin linkistäsi pikaisesti tutustumassa ja liki uutta asiaa minulle. En tiennyt että asiasta on jo olemassa tutkittua tietoa ja että tulokset ovat noin hälyttäviä. Onneksi on tullut omien lasten kohdalla alusta alkaen pidettyä melko tiukkiakin rajoja kännykän / tabletin näppäilyyn. Tässäkin asiassa pätee vanha viisaus, ei makiaa mahan täydeltä.

Käyttäjän SeijaKastari-Johansson kuva
Seija Kastari-Johansson

Meillä on jo päiväkoteja, joissa "jokainen kivi " on käännetty ja luotu uudenlainen yhteisökasvatukseen perustuva toiminta, jossa yhteisöllisyys ja osallisuus ovat vahvasti läsnä. Yksi tällainen päiväkoti löytyy Seinäjoelta, Vihreä Willa jossa 8 työntekijää jakaa arjen n 40 eri ikäisen lapsen kanssa. Tämä on toki vaarantumassa, sillä lakiin ollaan kirjaamassa max 3 työntekijän verran lapsia yhdessä ryhmässä...yhteisökasvatuksesta ei puhuta, eikä siis ymmärretä...valitettavasti.

Käyttäjän jukkalehtimaki kuva
Jukka Lehtimäki

Kiitos, siinäpä jälleen oiva esimerkki miten asioita tehdään eri alueilla eri tavoilla. Ja toisekseen jälleen myös oiva esimerkki siitä miten lakien ja asetusten uusimisen yhteydessä nämä hyväksi todetut toimintatavat romutetaan. Liian usein näin tuppaa käymään ja päättäjät heräävät todellisuuteen liian myöhään. Normit ja rajat ovat toisaalta hyvä asia mutta ehdottomina eivät toimi oikein missään asiassa.

Toimituksen poiminnat