jukkalehtimaki Hajatelmia.

Unohdetut eläkeläiset

Luin tänään artikkelia (IS 5.2.15) jossa tuotiin esille suuren eläkkeensaaja joukon ahdinkoa. Artikkelissa vanhusten köyhyyttä tutkinut Jyväskylän yliopiston sosiaalityön professori Jari Heinonen kertoi kuinka eläkkeensaajista yli 100 000 kituuttaa takuueläkkeen eli 746,57 e/kk varassa.

Vuonna 2014 köyhyysraja oli Suomessa 1 170 euroa kuukaudessa jonka tämä takuueläke alittaa siis huikealla 36 prosentilla!

Tilanne on todella huono ja nuoremman polven edustajana tunnen miltei häpeää. Nämä eläkeläiset ovat kuitenkin niitä ihmisiä jotka ovat hyvinvointivaltiomme rakentaneet ja nykyisen elämänlaatumme työllään ja teoillaan mahdollistaneet. Nyt me emme pidä heistä huolta niin kuin pitäisi.

Kaikkein pienituloisimmista tulisi pitää huolta myös vaikeimpina aikoina. Etenkin kun tilanne ei ollut aurinkoisempi menneenä nousukautenakaan. Jo pienillä panostuksilla pystymme tilannetta parantamaan ja ongelmaa lieventämään.

Ehdotukseni

Verohallinnon tilastojen mukaan henkilöasiakkaiden tuloveroa kertyi vuonna 2013 yhteensä 27,7 miljardia.

Mikäli nostaisimme tätä kerättyä tuloveromäärää 0,1%, saisimme nostettua tuota takuueläkettä reilut 20€ kuukaudessa.

0,1% korotus maksettuun tuloveroon olisi melko pieni. Esimerkiksi 25-30 000 euroa vuodessa tienaavalle  korotus olisi noin viisi euroa, vähennyksistä riippuen. 2000 euroa tuloveroa vuodessa maksava maksaisi jatkossa 2€ enemmän vuodessa jne jne. Korotus on laskettu maksettuun veroon eikä suoraan veroprosenttiin, siksi vaikutus yksittäiseen veronmaksajaan olisi pieni.

Eläkeläiset eivät tietenkään ole ainoa ryhmä jota yhteiskuntamme kaltoin kohtelee mutta tästä korjauksesta olisi hyvä aloittaa.

Suomalaiset ovat fiksua porukkaa ja ymmärtävät talouden tosiasiat ja veronkorotuksetkin mikäli ne vain ovat sosiaalisesti oikeudenmukaisia. Tämä korotus olisi ainakin minusta oikeudenmukainen. Eiköhän ryhdytä nyt tuumasta toimeen ja pistetä alkuun edes tämä asia kuntoon?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Meinasin ekaksi kompata. Sitten tuli tuo 20€ ja lässähti. Täytyy vain ihmetellä ei moinen summa mitään auta.

Käyttäjän jukkalehtimaki kuva
Jukka Lehtimäki

Tuo onkin vähintä mitä voitaisiin asialle tehdä.

Joskus on vaikeaa ymmärtää miten suuri merkitys pienelläkin rahalla voi olla. Sen takia yleensä tärkeitäkin korjauksia jää tekemättä kun ei nähdä niiden vaikutuksia kohteeseen.

Esimerkiksi voisi ottaa että tuolla summalla saisi 10kg perunoita, 2kg jauhelihaa ja viisi litraa maitoa täydentämään jääkaappia. Tämä olisi jo melkoinen parannus monelle joka jopa perunankuoria joutuu syömään henkensä pitimiksi. Aiheesta lisää: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-142318514668...

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Tuota korottaisin kyllä rimaa ja lisäisin nollan perään. Silloin tulisi sitä todellista ostovoimaa lisää ja osa palutuisi kulutusveroina takaisin. Kahdestakympistä ei paljoa jää.

Käyttäjän jukkalehtimaki kuva
Jukka Lehtimäki

Mieluusti sitä tietysti laittaisi asian kerralla kuntoon ja kunnon korotuksen (200) mutta ei meillä ole siihen varaa tällä hetkellä. Siihen väliin jää jo niin paljon muita alempia eläkkeitä joita pitäisi korottaa että potti paisuisi kerralla liian suureksi. Päättäväisesti askel kerrallaan.

Pekka Pylkkönen

Taas ei olla mihinkään Hitto vie tyytyväisiä. Työhistoriattoman eläke nousi takuueläkkeen myötä monta sataa ja vieläkin kitistään.

Takuueläkkeen saaja ei ole millään tavalla Suomenkaan pienituloisimpien joukossa. Globaalisti puolestaan ei-minkääntekemisestä maksettavana rahana se on ihan älytön.

Takuueläke takaisin kansaneläkkeeksi ja rahat takaisin veronmaksajille. Eiköhän muuteta systeemi heti.

Käyttäjän jukkalehtimaki kuva
Jukka Lehtimäki

Täytyy ymmärtää että maailma on ollut kovin erilainen ammoisina aikoina. Se että eläkeläinen on työhistoriaton kielii usein aivan muusta kuin siitä ettei ole töihin kelvannut tai töitä viitsinyt tehdä.

Usein nämä ovat naisia jotka ovat uransa kotiäiteinä tehneet. Ennen ei ollut yhteiskunnan kustantamia päiväkoteja ja koulukin oli mitä oli. Nämä ihmiset tekivät palkatta sen mikä nyt maksatetaan verovaroista.

Oli aivan normaalia että isä kävi töissä ja tienasi eläkettä kun äiti hoiti lapset kotona aikuisikään asti. Kun raskasta työtä tehneestä miehestä yleisemmin aika jättää aiemmin, joutuvat nämä "kotiäidit" kohtuuttoman raskaaseen tilanteeseen.

Apua tarvitaan ja meidän velvollisuus on sitä tarjota.

Harvemmin nämä pieneläkeläiset kohtalostaan kitisevät, ja ehkä siinä on se syy miksei vääryyttä ole korjattukaan.

Toimituksen poiminnat